30 Νοεμβρίου 2021

Επιστολή της ψυχολόγου του Σχολείου

 

Χαιρετώ όλη την σχολική κοινότητα και εύχομαι να έχουμε μια ήρεμη, ομαλή και δημιουργική χρονιά! Μετά από μια τόσο παρατεταμένη περίοδο οικονομικής και υγειονομικής κρίσης είναι σημαντικό να μην χάσουμε την αισιοδοξία μας και τη στήριξη μας ο ένας στον άλλο… Μαζί μπορούμε να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα και vα εκφράσουμε ό,τι μας δυσκολεύει αλλά και μας εμπνέει…

Θα ήθελα να παρουσιαστώ αρχικά και να αποσαφηνίσω τον ρόλο μου στο σχολείο με σκοπό να είναι πιο εύκολα κατανοητός από όλους.

Ονομάζομαι Βάγια Λουκά και είμαι Συμβουλευτική Ψυχολόγος, με σπουδές στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, από την 1η έως και την 5η διδακτική ώρα θα βρίσκομαι στο σχολικό χώρο σε ιδιωτικό γραφείο όπου μπορούν να απευθύνονται όσοι με αναζητούν κι εκεί με εμπιστευτικότητα να παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση σε θέματα που απασχολούν τα μέλη της κοινότητας. Η παρουσία μου αφορά στους μαθητές και στις μαθήτριες όλων των τάξεων, στους εκπαιδευτικούς καθώς και στους γονείς, κατόπιν συνεννόησης κατά προτίμηση, και μόνο για θέματα ενδοσχολικής φύσεως.

Συγκεκριμένα τα καθήκοντα μου αφορούν σε:

  •      Παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε μαθητές, οι οποίοι είτε με δική τους πρωτοβουλία ή κατόπιν παρότρυνσης των καθηγητών τους, διατυπώνουν σχετικό αίτημα. Κατά προτεραιότητα καλύπτονται οι ανάγκες των μαθητών της Α’ Τάξης, και εν συνεχεία των υπόλοιπων τάξεων. Σε περίπτωση που κριθεί ότι ένας μαθητής χρειάζεται ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, θα τον/την παραπέμπω σε Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της ευρύτερης κοινότητας,πάντα σε συνεργασία με τους γονείς του (σύμφωνα με το ΦΕΚ Αριθμ. Φ25γ/157424/Δ4).
  •      Δημιουργία δράσεων εντός της τάξης και προγραμμάτων προαγωγής της Ψυχικής Υγείας όπως  για παράδειγμα οι σχέσεις μεταξύ των μαθητών, ο εθισμός στο διαδίκτυο, η ενίσχυση αυτοεκτίμησης, η διαχείριση συναισθημάτων, η βία κι ο σχολικός εκφοβισμός, ο επαγγελματικός προσανατολισμός και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τους μαθητές και θα διερευνηθούν συστηματικά.
  •      Ευαισθητοποίηση του Συλλόγου διδασκόντων όπου με ατομικές κι ομαδικές συναντήσεις  θα ενδυναμώνονται στη διαχείριση της τάξης τους, στην επικοινωνία και στη συνεργασία με τους μαθητές τους ώστε να καταστούν ακόμη πιο αποτελεσματικοί στον παιδαγωγικό τους ρόλο.
  •      Ενημέρωση και υποστήριξη των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών σχετικά με θέματα εφηβείας και σχέσεων στην οικογένεια κυρίως ατομικά, αλλά και ομαδικά εφόσον ζητηθεί και κρίνεται αναγκαίο.
  •      Δικτύωση του σχολείου με άλλα σχολεία για υλοποίηση κοινών δράσεων κι εκδηλώσεων στη σχολική μονάδα.

Στη διάθεσή σας για επικοινωνία, συζήτηση, κι έκφραση προβληματισμών ή δημιουργικών ιδεών!
Στοιχεία προσωπικής επικοινωνίας: vloukalavdakh@yahoo.gr και στο τηλέφωνο του σχολείου.